úterý 22. července 2014

Když se vám narodí malý entomolog,

nestačíte zírat. Za prvé vás s lupou houpající se nízko u pasu rychle poučí o tom, že ploštice se nejmenuje ploštice, ale Ruměnice pospolná. Že Zákeřnice červená má jedovatou krev a oblíbený hovnivál není hovniválem, ale Chrobákem lesním.

Nutno podotknout, že když se malý entomolog narodí do správné rodiny, mají radost všichni. Malý entomolog z toho, že se rodiče neštítí života s více jak dvouma nohama a rodiče z toho, že si trošku rozšíří obzory. Upřímně, nikdy by mě to nenapadlo, ale hmyz je tak neuvěřitelně zkoumatelný. V lese už se nerozhlížím po houbách, ale po havěti, protože co kdybychom narazili na něco, na co jsme ještě nenarazili.

Entomologie je pro děti ideální. Táhne je to do přírody, v lese o nich nevíte (dokud tedy nezvolají "tadýýý"), mají rádi zvířata a při napichování havěti na špendlík se krásně procvičí v jemné motorice (poznámka pro ochránce zvířat: sbíráme brouky zásadně v mrtvém stavu).

Jo, a abych nezapomněla! Entomologie je nakažlivá. Nakazí se jí rodiče, kamarádi děti (ať se to jejich rodičům líbí nebo ne), občas i rodiče kamarádů dětí...

A tak se stane, že k vám jednoho dne dorazí balíček. Balíček od kamarádů, kteří vědí, že vaše dítě vymění čokoládu za vážku a zmrzlinu za chrousta. A on tam je! Meta naší entomologické sbírky, pomyslná špička, kterou už asi těžko překonáme. Obr! Roháč obecný! Nádherný!





Děkujeme a jdeme shánět špendlík na takové giganty..


čtvrtek 10. července 2014

Když prší,

je čas na pohádku. A jakou dneska? Přeci tu O perníkové chaloupce.


Hra pro Jeníčka a Mařenku, vhodná od 2 let až do doby, kdy udržíte kostku v ruce. Jednoduše se jednoho dne ztratíte v lese. Ne, že byste si z toho něco moc dělali. Jahod je tu spousta. I když, už se trochu stmívá.


A tak tím starým známým způsobem zmapujete okolí a jdete za světýlkem. A ono voní! Jenomže! Je tam babka - moje verze, je tam dědek - herní verze (znáte někdo verzi s dědkem? Trochu jsem při dotazu "co tam ten dědek dělá" tápala)

 

Hráno 4x za sebou. Skóre matka - dítě  1:3.

 

Pořízeno v Sue Ryderu, vyrobeno 14. března 1990. Tomu říkám úlovek pro deštivá odpoledne..



Ať ještě chvíli prší...